
Spelen is een van de leukste dingen die je samen met je hond kunt doen. Vooral als honden nog jong zijn kunnen zij een groot deel van de dag vullen met spelen. Zo ontdekken zij hun eigen mogelijkheden en de eigenschappen van hun omgeving.
Plezier
Honden kunnen alleen spelen (solitair) of met andere honden/mensen (sociaal). Maar in beide gevallen heeft het spelen voor de hond verschillende doelen. Het is plezier voor baas en hond en het kan de onderlinge band verstevigen. Het voorkomt verveling bij de hond, en verveling kan op termijn soms overgaan in ongewenst gedrag. Maar spelen is voor een hond vooral een manier om bepaalde regels in onderlinge rangrelaties duidelijk te krijgen.
Spelregels
Veilig spelen leert een hond niet vanzelf. Voor honden dient spelen namelijk nog een ander doel. Het is een duidelijke meting van de krachten. Zij oefenen tijdens het spel bepaalde vaardigheden die vaak te maken hebben met sociale interactie en rangordebepaling. Een paar duidelijke ‘spelregels’ zijn nodig.
- De eigenaar neemt altijd zelf het initiatief tot spelen. Hij bepaalt wanneer er gespeeld wordt. De eigenaar doet er verstandig aan er niet altijd op in te gaan als de hond zelf uitdaagt tot spel.
- De hond leert dat zijn vraag om spel (lees; aandacht) steeds bekrachtigd wordt en zal zo vaker gaan proberen zijn wil op te leggen.
- Als eigenaar bepaal je ook altijd zelf het einde van het spel. Stop de activiteit en berg het speeltje waarmee gespeeld is weg. Want als regel geldt; ‘wie het speeltje heeft, is de baas’.
- Let op dat er niet zolang doorgespeeld wordt tot dat de hond er genoeg van heeft. Anders stopt hij er zelf mee en is de kans om als eigenaar het spel te beëindigen (lees; te winnen) voorbij.
- De hond het commando ‘los’ aanleren is hierbij absoluut geen overbodige luxe.
- Als eigenaar bepaal je hoe en waarmee er gespeeld wordt. Wordt het een trekspelletje of een zoek spelletje. Mag het er flink wild aan toe gaan, of willen wij graag dat de hond wat rustiger met ons speelt.
- Belangrijk is de hond aan te leren respect te hebben voor zowel het speelgoed als voor zijn eigenaar. Een hond die tegen personen opspringt en pogingen doet het speelgoed te pakken, kan beter even genegeerd worden tot hij weer rustig op vier poten staat. Daarna kan het spel hervat worden.
Een hond mag winnen
Honden mogen zo af en toe best eens een trekspelletje winnen, zeker als het een wat onzekere hond betreft. Aan de andere kant, een onzekere hond die af en toe het spel wint, weet misschien weer niet goed wat hij daarmee aan moet. Opeens ‘de leiding’ moeten nemen in een spel kan voor een onzekere hond best spannend zijn. Is het dan wel zo’n goed idee?
Duidelijk is wel dat we hele zelfverzekerde honden niet altijd moeten laten winnen. Deze honden hebben er meer baat bij goed te weten waar hun plek in de roedel is. Het laatste spelletje wordt gewonnen door de eigenaar. Immers, ‘wie het speeltje heeft is de baas’.
Kinderen
Kinderen laat men beter nooit zonder toezicht met de hond spelen. Vooral jonge kinderen kunnen spelletjes, die voor de hond rangordebevestigend werken, nog wel eens onbedoeld verliezen.
Een hardloop spel, samen trekken aan de flostouw of iets los zien te krijgen uit de bek van de hond zijn dus geen verstandige handelingen voor (jonge) kinderen. Apporteerspelletjes of zoekspelletjes zijn voor kinderen wel heel leuk en kunnen, altijd onder toezicht van een volwassene, als relatief veilige spelletjes worden beschouwd.
Veilig speelgoed
Zorg dat het speelgoed veilig is. Stokken kunnen door splinteren gevaarlijk zijn. Gooien met balletjes in het bijzijn van andere (vreemde) honden kan tot onderlinge agressie leiden. Let altijd op de omstandigheden waarin er gespeeld wordt. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd, het temperament en aan de lichamelijke gezondheid van je hond. Zo houd je het ook voor de hond leuk!!