Prikbanden verboden per 1 juli 2018

“Mag ik een foto van uw hond maken?” zei ik toen ik op de camping in Frankrijk deze jonge Dalmatiër tegenkwam met een prikband om zijn nek. Dan heb ik een mooie voorbeeldfoto voor de theorieavond van de hondenschool, dacht ik.

Meneer wilde de hond netjes laten zitten voor de foto, zei “ZIT” en sjorde tegelijkertijd aan de halsband. Dit was het resultaat. Kijk naar de uitdrukking op het gezicht van deze jonge hond en zie het oogwit. Hij schrok net zo als ik. Alles wijst op ANGST.

Ik heb snel op het knopje van het toestel gedrukt en ben op een holletje naar mijn tent teruggerend. Zo’n vraag heb ik daarna nooooiiiit meer aan iemand gesteld. Als ik er nog aan terugdenk, ga ik weer griezelen. Bah!

Per 1 juli aanstaande zullen prikbanden in Nederland verboden zijn. Artikel 1.3 van het Besluit houders van dieren wordt als volgt gewijzigd: “Het gebruik van of het vastbinden of aanlijnen van een dier met een voorwerp waarmee het dier door middel van scherpe uitsteeksels pijn kan worden toegebracht. ” Zie voor meer informatie o.a. de website van de KNPV of de overheidswebsite.

Nu Frankrijk nog.