Hoog gras, pas op voor grasaren

Hoog gras, pas op voor grasaren

pas op, grasaren

Een grasaar is eigenlijk niets meer dan ‘wild gras’.

Vooral nu onze parken vaak niet meer volledig worden gemaaid kan het gras in de zomermaanden uitgroeien. Een gevaar voor je hond. Zeker, het hoge gras is een prachtig gezicht, wuift mooi mee in de wind maar pas op, de grasaar is een echte ‘kruiper’ en kan dwars door de huid gaan of in oor, neus, oog, of keel gaan zitten.

Hoe voorkom je grasaren?

Voorkomen gaat bijna niet, overal kom je wel gras tegen met ook grasaren. Het enige advies is om in de zomermaanden je hond goed te controleren na een wandeling. En als je het niet vertrouwd, kan je natuurlijk altijd langs je dierenarts gaan om hem extra te controleren.

Symptomen die mogelijk wijzen op een grasaar

grasaren voorkomen
  • In het oor: je hond schudt vaak met z’n kop, houdt z’n kop scheef of krabt aan z’n oren. Soms jankt hij ook bij het krabben, wat wijst op pijn.
  • Tussen de tenen: je hond mankt en/of likt veel tussen z’n tenen. Als je een klein gaatje ziet, kan het zijn dat er een grasaar in zit. Ontstaat er een ontsteking, dan kan je dierenarts helpen om de grasaar op te zoeken.
  • In het oog: tranende ogen kunnen wijzen op een grasaar. Ook als je hond in z’n ogen wrijft, is dat een teken. Soms is het aar nog zichtbaar, maar meestal verdwijnt het achter het oog door te knipperen. Vraag hulp aan je dierenarts.
  • In de neus: je hond niest veel of wrijft met z’n poot over z’n neus.
  • In de keel: als je hond vaak hoest, kan dat wijzen op een grasaar.

Je hond controleren

Het hoeft natuurlijk niet zo ver te komen. Door grasaren op tijd uit vacht/oog/oor weg te halen, bespaar je je hond heel wat ongemakken. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig! Controleer na elke wandeling alle mogelijke plekken waar grasaren zich kunnen hechten. Gaat je hond tijdens de wandeling ineens mank lopen, controleer zijn poot/tenen. Zo ben je er altijd vroeg bij.

controleer op grasaren