Mijn hond eet poep!

mijn hond eet poep“Mijn hond eet poep, de viezerik!! Waarom doet hij dat en hoe leer ik hem dat af?”

De vraag is niet zo ingewikkeld, hij komt met enige regelmaat voorbij. Helaas is het antwoord een stuk minder makkelijk.

Het eten van poep (coprofagie) vinden wij mensen vies en onhygiënisch. En voor honden is het soms ook gevaarlijk. Vooral als je hond niet de eigen ontlasting eet, maar ontlasting van bijvoorbeeld katten, eenden of paarden. (Het ontwormingsmiddel voor paarden is erg sterk maar wordt tegenwoordig zorgvuldiger verstrekt).

Toch is het poep eten niet altijd abnormaal gedrag. Na de geboorte van de pups zal de teef immers ontlasting en urine in het nest opruimen. Daarbij is het eten van mest van planteneters (runderen en paarden) in de natuur een normaal verschijnsel. Toch willen wij niet dat onze honden dit gedrag vertonen. Nagenoeg iedere eigenaar gruwelt ervan.

Waarom?
Ondanks dat er al jarenlang onderzoek naar dit gedrag wordt gedaan blijven de antwoorden alle kanten uitschieten. Zo zouden honden die poep eten een tekort aan een bepaald voedingsmiddel hebben. Meestal gaat het dan om mineralen en vitaminen.

Pups zouden het al vroeg in het nest aangeleerd hebben van het moederdier en dit gedrag dan (blijvend) kopiëren. Pups en jonge honden ontdekken alles met hun bek en dus ook soorten van ontlasting. Het kan ook gedragsmatig zijn, denk bijvoorbeeld aan verveling of andere vormen van frustratie. Volgens veel onderzoeken is dit zelfs een belangrijke oorzaak.

Of ….. geloof het of niet, sommige honden vinden het waarschijnlijk gewoon erg lekker en duiken enthousiast op iedere drol af.

Preventie op jonge leeftijd is altijd aan te raden
Hou de slaapplaats van je pup of jonge hond goed vrij van ontlasting. Ongelukjes snel opruimen dus!! Zorg voor voldoende activiteit in de opgroeifase en stop je hond niet de hele dag in een bench / kennel zonder enige afleiding. En zorg voor een uitgebalanceerde voeding van de hond. Raadpleeg eens een voedingsdeskundige of goede dierenspeciaalzaak.

Wat is de beste oplossing?
Zoals gezegd zijn de meningen hierover verdeeld.  Er is nog steeds geen eenduidig antwoord. Enkele suggesties zijn:

  • Gedragsmatige aanpak. Er is sowieso altijd een zelf-belonende factor in het spel. En als wij er dus niets aan doen zal dit gedrag waarschijnlijk (langere tijd) in stand worden gehouden. Ook het overdreven aandacht geven aan dit gedrag (juist om het te voorkomen) kan voor de hond een welkome vorm van aandacht zijn.
  • Een gevulde maag. Voorkomen dat de hond honger heeft of kan hebben voordat hij uitgelaten wordt. Verdeel de maaltijden over de dag en geef hem een klein beetje voer vlak voor de wandelling zodat hij geen hongergevoel heeft.
  • Management. Laat de hond niet loslopen op plaatsen waar veel hondenpoep ligt. De hond uitlaten aan de (lange) lijn zodat er op tijd ingegrepen kan worden.
  • Training. Probeer het komen op bevel van de hond te verbeteren met behulp van de juiste trainingsmethoden en met belonen van goed gedrag.
  • Muilkorf. Laat de hond een muilkorf dragen zodat je zelf weinig alert hoef te zijn. Helaas gaat dit niet altijd op. Er zijn honden die blijmoedig hun snoet met muilkorf en al in een drol steken. En het dus in prachtige hapklare vierkante stukjes consumeren.
  • Hulp van een deskundige. Honden met een dwangmatige vorm van poep eten zijn vaak alleen onder deskundige begeleiding van hun gewoonte af te helpen. Waarbij soms zelfs gebruik wordt gemaakt van medicatie. Raadpleeg in dat geval een gediplomeerde gedragstherapeut (bijvoorbeeld bij Honderwijs).

En dan zijn er nog de bakerpraatjes
Er zijn evenzoveel adviezen als mensen. Vaak onschuldig maar nooit bewezen en soms zelfs schadelijk voor je hond.

Sommigen gooien bijvoorbeeld zout over iedere vorm van ontlasting die ze tegenkomen waardoor het voor de hond minder smakelijk is om op te eten. Pas op: lijkt onschadelijk maar een hond heeft snel een zoutvergiftiging!

Andere mensen menen goede resultaten te hebben met het geven van een eierkoek of een maaltijd verse pens per week. En bij honden die alleen hun eigen ontlasting eten, willen sommigen nog wel eens ananas, knoflook of karnemelk aan het voer toevoegen zodat hun ontlasting minder lekker smaakt. Ook hier opletten; knoflook en ui behoren tot de allium soorten en zijn in grotere hoeveelheden giftig voor de hond.

Een eierkoek of verse ananas zullen de meeste honden best lekker vinden, helaas is geen garantie op succes.