Mijn pup eet zo weinig

De komst van een pup vraagt de nodige voorbereidingen. Het huis is puppy proof gemaakt. Vooraf is nagedacht over ligplaatsen, speeltjes, riemen of tuigjes en,… voer. Meestal krijgt de nieuwe eigenaar een voorraad puppyvoer mee van de fokker. Deze adviseert de pup nog even op dit voer te houden en, indien gewenst, langzaam over te gaan op ander voer. En als je geluk hebt is jouw nieuwe vriend zo’n hond waarbij het water uit de mond loopt bij het zien van ieder soort voer, vreugdedansjes maakt om iedere bak die je voor hem neerzet.
Maar wat nou als je pup eigenlijk helemaal niet zo’n enthousiaste eter blijkt. Hij snuffelt er aan, eet 1 of 2 brokjes en loopt vervolgens door, op weg naar andere activiteiten. Soms is de wisseling van het (merk) voer een aanleiding, maar vaak ook is het lastig te achterhalen waarom jouw pup nauwelijks wil eten.
Er kunnen verschillende redenen zijn. Soms makkelijk op te lossen, soms van tijdelijke aard. Wat je vooral niet moet doen is je hond op allerlei manieren proberen aan te moedigen tenminste iets te eten. Meestal leert de pup al snel dat eten ‘wel een dingetje’ moet zijn als men er zoveel heisa omheen bouwt. En zijn zin in eten kan nog meer afnemen door al die spanning.
Wat kan je doen?
- Geduld hebben. Je pup is nog klein. Alles in en rondom het huis is nieuw en spannend. En sommige pups hebben nu eenmaal tijd nodig overal aan te wennen en vertrouwd te raken met alles. Misschien heb je een hele ondernemende pup. Die gunt zichzelf nauwelijks tijd om te eten. Zijn nog kleine wereld is een grote speeltuin. Zorg dat hij voldoende rust krijgt. En biedt het eten aan in een ruimte waar zo weinig mogelijk gebeurd, dus geen afleiding. Ook kan je pup juist nog een beetje terughoudend zijn . Als er veel gebeurt wat de pup stress oplevert verdwijnt vaak de trek in eten. Verdeel de maaltijden over een aantal kleine bakjes per dag. Als alles wat meer vertrouwd wordt komt de etenstrek meestal gewoon terug.
- Meerdere eetmomenten per etmaal. Verdeel de hoeveelheid eten over meerdere keren per dag. En voer hem vooral ‘op het oog’. Misschien lijkt het alsof je pup weinig eet, maar krijgt hij ongemerkt toch voldoende binnen. En is zijn verbranding gewoon (nog) niet zo hoog. Dus als je pup er verder goed uitziet, en hij oogt niet te mager, kijk het dan rustig even aan. Op het oog voeren houdt in dat je de ribben van je pup/hond wel moet kunnen ‘voelen’ maar niet kan ‘zien’.
- Trainen met voer en andere tussendoortjes. Bij de meeste hondenscholen wordt getraind op een positieve manier en leren wij de honden nieuwe vaardigheden aan met behulp van voer. Neem het eigen voer gewoon mee naar de hondenschool. En train met deze brokjes. Zo krijgt de hond alsnog het gewone voer aangeboden. En dan eet hij wellicht thuis niet zoveel, tijdens het dagelijkse trainingsmoment krijgt hij toch voldoende voer. Soms kan het extra kluifje wat je jouw pup geeft al ‘genoeg voer’ zijn. Stop daar dan even mee en kijk of de pup weer meer trek krijgt in zijn dagelijkse voer.
- Je pup vind de harde brokjes nog lastig. Als je pup nog wat moeite heeft met het kauwen van de soms hardere brokjes kun je deze vooraf even laten weken in (lauw) water. Soms helpt het om er iets extra lekkers doorheen te doen. Dus een beetje vers vlees tussen de brokjes te mengen. Maar er zitten slimme jongens (en meisjes) bij! Die eten het zachte verse voer er vrolijk tussen uit en laten de brokjes alsnog eenzaam in de bak achter. Dan kun je ook denken aan het laten weken van de brokjes in bijvoorbeeld een beetje karnemelk of yoghurt.
- Ander voer. Ga niet te snel over op ander voer. Soms zijn honden slim genoeg om te beseffen dat er iedere keer wel een ander culinair hoogstandje wordt voorgeschoteld als hij twee dagen niet eet. We zeggen ook wel eens; een hond die honger heeft gaat echt wel eten.
- Lusteloos en andere klachten. Uiteraard kunnen er meerdere redenen zijn. Is je pup ook sloom en lusteloos? Dan moet je hem goed in de gaten houden en op tijd de dierenarts waarschuwen. En let goed op of je pup wel drinkt. Dat is echt belangrijk. Kleine pups kunnen heel snel uitdrogen.